Esittely / Toiminta / Tapahtumat / Jäseneksi / Yhteystiedot

 

 

mahdollisen logon paikka

 

 

Ikaalisten Kalevalaiset Naiset ry.

Kalevalaisten Naisten Liiton jäsenyhdistys

 

Päivitetty

25.4.2024

 

Laita kulta kuontaloihin,

pane vaski vartaloihin,

kehreä punainen lanka,

sinilanka siuahuta,

kultaisesta kuontalosta,

vaskisesta vartalosta!

 

 

Kalevalaisten Naisten

vuoden 2024 teema:

”Sana sanasta tulevi

 

Toimintaa 2024

Ajankohtaista:

 

Tuhannet kiitokset Rauno, Yuki ja Tampereen Kalevalaiset! Ulkona oli talvi, mutta Omalla Tuvalla lämpö ja yhteinen henki. Kohtaamisemme 23.4.24 jäi mieleen.

 

Alkukesän retki lähiseudulle odottaa! 11.6.2024 järjestämme retken Koskelan museotorpalle. Nyt on mahdollisuus päästä tutustumaan Frantsilan luomuyrttitilan rauhan retriittiin Suodenniemelle 1800-luvun henkiseen monien talonpoikaisrakennusten miljööseen Sirkku Lehdon opastamana.

Tutustumme mm. Salmelukseen, Koskelan torppaan ja Rantamajaan. Ohjelmassa on maittava kasvislounas, pieni joogahetki, käynti tenhokivillä, myllytuokio ja päivän päätteeksi pannukaffeet.

Pukeutua voi mieluusti ajan henkeen kuvauksia varten.

Paluumatkalla poikkeamme Häijään Juustolassa.

Retken hinta on vain 36 euroa.

 

Lähtö Ikaalisista klo 10.00

Bussi ajaa Hämeenkyrön Esson kautta 10.30

Paluumatkalle lähdemme noin 14.30

 

Ilmoittautumiset Pirjolle,

Tekstiviesti numeroon 050 553 5320

sähköposti:  pirjoberg@gmail.com

  

Torstaina 18.4.2024 klo 15 hämeenkyröläiset järjestävät Majakassa kansallispukuihin liittyvän tapaamisen, johon Ikaalisten kalevalaiset ovat tervetulleita. Tilaisuus kestää pari tuntia. Tuuletumme kansallispuvuissa, joista aina riittää ihasteltavaa ja kerrottavaa.

Perjantaina 19.4.2024 Lystiä leikkiä –ulkoilmatapahtuma Valkean ruusun koulun ympäristössä, vetäjänä varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori Eija Puranen. Toimimme yhteistyössä Eijan kanssa 5-vuotiaitten tapahtumassa klo 15 – 19. Tervetuloa mukaan!

Maanantaina 22.4. klo 17.30 alkaen lauletaan Kalevalaa Ikaalisten kirjastossa. Tapahtuman järjestävät Lempäälän Helkanuoret, mukana kanteleineen ovat Outi Nieminen ja Vuoden Wäinö Rauno Nieminen. Ikaalisten Kalevalaiset Naiset toimivat yhteistyökumppaneina tässä iloisessa, kaikille avoimessa tilaisuudessa. Ota Kalevala mukaan ja tule matalalla kynnyksellä kirjastoon joko kuuntelemaan tai laulamaan!

Tiistaina 23.4. klo 18 tapaamme Omalla Tuvalla Tampereen Kalevalaisia hurmaavassa jäsenillassa, jossa meitä viihdyttävät Rauno ja  Yuki. Jouhikannel eli jouhikko toi japanilaisen Yukin Ikaalisiin. Parivaljakko on soitellut yhdessä ja nyt saamme heidät ja tamperelaiset jäseniltaamme. Lämpimästi tervetuloa!

--

Tiistaina 26.3.2024 klo 18 Ikaalisten Kalevalaiset Naiset ry:n vuosikokous Jyllin Kotien Jyllin salissa. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Kokous jatkuu jäseniltana, jonka aiheena avataan teemaa Sana sanasta tulevi. Yhdistys tarjoaa kakkukahvit! Lämpimästi tervetuloa!

17.2.2024 järjestämme perinteisen, kaikille avoimen kansallispukuhiihdon klo 13 – 15. Kokoonnumme aluksi urheilukentän parkkipaikalle, josta hiihtolenkkimme lähtee. Lämpimästi tervetuloa tuulettamaan raitahameita ja muita kansallispuvun osia! Ennen hiihtolenkkiä pidetään pieni verryttelyjumppa kokoontumispaikalla. Höyryävää kotimehua tarjolla niin kauan kuin mehua riittää.  Seuraa ilmoittelua myös facebookissa ja julkisilla ilmoitustauluilla. --

Jäseniltaa vietämme joulukuussa 11.12.2023 klo 18 Omalla Tuvalla perinteisesti jouluisten herkkujen tuoksussa. Kahviossa tarjoillaan joulupuuroa, rusinasoppaa ja kahvia/teetä jouluisen leivonnaisen kera hintaan 10 euroa / henkilö. Mikäli haluat tutustua Joulutalon tarjontaan, kannattaa saapua paikalle jo klo 17.30.

Jäsenillan ohjelmana tutustumme joulun lintuihin laulaen, tarinoiden ja askarrellen. Ota mukaan sakset ja puuvärejä. Hilkka ohjaa askartelutuokion.

Arpajaiset pidetään tuttuun tapaan illan päätteeksi. Arvan hinta on tällä kertaa 2 euroa / arpa. Arvontavoittoja ei tarvitse paketoida joululahjoiksi. Ilmoittautumiset Tainalle puh. 040 762 4994 tai humina4@gmail.com

TERVETULOA ILOISEEN ILTAAN!

Lähde teatteriin!

Seinäjoen kaupunginteatterin ohjelmistossa on menossa Hanna Ojalan ohjaama evakkotarina, joka pohjautuu Tulenkantajat-palkinnolla 2022 palkittuun Merja Mäen romaaniin Ennen lintuja. Näytelmä Ennen lintuja kertoo kauniisti ja koskettavasti nuoren Allin selviytymistarinan Laatokalta lakeudelle. Keskeinen tapahtumapaikka on myös sotasairaala Seinäjoella. Arvioinneissa on erityisesti mainittu häikäisevä koreografia, joka yllättää tanssilla ja visuaalisuudella. Koreografina on Jyri Numminen. Dramatisoinnista vastaa nuori Iira Halttunen, äänisuunnittelusta Riku Metsä-Ketelä, valoista ja videoista Lauri Virkkala. Lavastuksen ja puvut on taituroinut Aili Ojalo. Ilkka-Pohjalainen kirjoitti ensi-illan jälkeen, että evakon tarina on parasta, mitä Seinäjoen kaupunginteatteri on tarjonnut pitkään aikaan.

Olemme varanneet 35 lippua päivänäytökseen lauantaina 20.1.2024 klo 13. Matka ja liput maksavat yhteensä 55 euroa / henkilö. Paikat ovat riveillä 6-8. Lähtö Ikaalisten Auton bussilla torilta klo 10.30. Näytelmä kestää 2,5 tuntia. Juustoportilla on mahdollista ruokailla paluumatkan aikana.

Sitovat ilmoittautumiset Tainalle puh. 040 762 4994 tai humina4@gmail.com

---

Ikaalisten Kalevalaisten Naisten kalenteri vuodelle 2024 on nyt myynnissä. Kansallispukuisia kohteita lähiseudun maisemissa ja miljöissä on kuvannut Erkki Luumi. Kalenterin hinta on 20 euroa. Kaikki hallituksen jäsenet välittävät kalentereita ja ne tulevat myyntiin myös Oman Tuvan Joulutaloon joulukuussa. Voimme tarvittaessa myös postittaa kalenterin halukkaille, silloin yhden kalenterin hinta postituskuluineen on 25 euroa.

Jäsenilta tiistaina 21.11.2023 Jyllin Kotien salissa klo 18.00. Illan ohjelmana on Annikaisten esitys ”Kun saisin mitä sanelen – naisia vallan varjossa”. Runoryhmämme on kiertänyt esityksellään lähiseudun tilaisuuksissa eri tahojen kutsumana ja saanut kaikkialla lämpimän vastaanoton. Jäsenillemme ja heidän ystävilleen tarjoamme nyt mahdollisuuden nähdä esitys kokonaisena.

Perinteiseen tapaan kahvi/teetarjoilu omakustanteisesti. Myös arpajaiset pidetään. Kalentereita ja korttisarjoja on jäsenillassa myynnissä. Lämpimästi tervetuloa!

Ilmoittautumiset Tainalle  puh. 040 762 4994 tai humina4@gmail.com

Jäsenilta keskiviikkona 25.10.2023 klo 18.00 Jyllin Kotien salissa. Jäsenillan ohjelmana julkistetaan yhdistyksen historian ensimmäinen upea kalenteri vuodelle 2024. Siinä hehkuvat kansallispukujen värit kotoisissa maisemissa ja miljöissä. Kalenteri on ilahduttava joululahja kaamoksen ja kaaoksen ajassa.

Jäsenillassa on mukana kalenterin kuvaaja ja taittaja Erkki Luumi. Kalenterikuvauksista on tehty myös korttisarja, joka on myös jäsenillassa nähtävillä.

Yhdistys tarjoaa onnistuneen projektin kunniaksi kahvit syksyisen makupalan kera.

Ilmoittautumiset Tainalle puh. 040 762 4994 tai humina4@gmail.com

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!

Tervetuloa syysretkelle Helsinkiin keskiviikkona 11.10.2013!

Ilmoittaudu Tainalle 2.10. 2023 mennessä p. 040 762 4994

Retken ohjelma:

Lähtö Ikaalisten Auton bussilla torilta klo 7.30.

Lyhyt kahvitauko ennen Helsinkiä kuljettajan valitsemassa paikassa.

Helsinkiin saavumme noin 10.30 – 11.00.

Tutustumme ensiksi Helsingin Konalassa sijaitsevaan kalevalakorujen Kalevalaan, jossa ryhmä jakautuu kahtia. Oppaan johdolla ryhmä pääsee noin 40 minuuttia kestävälle tehdaskierrokselle ja voi sen jälkeen tutustua Kalevala outlet & experience – myymälään, jossa on mahdollista ostaa edullisesti kalevalakoruja. Toinen ryhmä kulkee päinvastaisessa järjestyksessä.

Lounas nautitaan Karjala-talossa ravintola Sylvissä. Karjala-talo sijaitsee Käpylässä.

Toinen tutustumiskohde on Designmuseo Korkeavuorenkadulla. Hilkka Rantapuun opastuksella ja omatoimisesti tutustumme kahteen merkittävään näyttelyyn: museon 150-vuotisjuhlavuoden päänäyttelyyn Kustaa Saksin (s. 1975) Rajamailla sekä Suomen taideteollisuushistoriasta kertovaan näyttelyyn.

Kustaa Saksin tekstiilinäyttely avaa ovet tekstiiliteoksistaan tunnetun taiteilijan ja suunnittelijan mielikuvitukselliseen ja mystiseen kuvakudosmaailmaan, jossa vanha kohtaa uuden. Toisessa näyttelyssä taideteollisuuden historiaa esitellään kiinnostavalla tavalla.

Retken hinta on 60 euroa. Se sisältää bussikuljetuksen, lounaan ja sisäänpääsyn. Jos omistat museokortin, sillä voit maksaa sisäänpääsyn, joka on 8 euroa. Kerro siitä ilmoittautuessasi. Lämpimästi tervetuloa taideretkelle!

--

Lauantaina 12.8.2023 klo 13 – 15 järjestämme perinteisen kansallispukutuuletuksen Ikaalisten Kylpylän alueella. Tervetuloa värikkääseen kaikille avoimeen pikniktapahtumaan iloisella asenteella - pukeutuneena  kansallispukuun tai tuunattuun asuun.  Voit halutessasi tuuletella vain jotain kansallispuvun osaa, liehutella silkkinauhoja tai koristella asuasi pirtanauhoilla. Ota mukaan omat eväät, viltti tai sopiva istuin. Tuuletuksessa vierailee myös Minna Koskinen ja luvassa on tanssillista ohjelmaa! Lämpimästi tervetuloa!

Tallari on suomalaisen kansanmusiikin legenda ja maamme tunnetuin kansanmusiikkiyhtye. Tallari on kiertänyt festivaalilavoja ympäri Suomen ja pohjoismaiden ja nyt saamme nauttia yhtyeen konsertista Ikaalisissa! Nelihenkinen ammattilaisyhtye on loistovireessä ja hurmaa kaikki kansanmusiikin kuuntelijat.

Yhtyeen muusikot ovat monitaitoisia ja soittavat useita instrumentteja:

Katri Haukilahti, viulu, avainviulu, laulu

Sampo Korva, harmooni

Arto Järvelä, viulu, avainviulu, mandoliini, laulu

Esko Järvelä, viulu

Siis nautitaan korona-ajan jälkeisestä kokoontumisen ihanuudesta loistavan yhtyeen konsertissa maanantaina 22.5.23 klo 19.00 Omalla Tuvalla. Tallarin juuret ovat pelimannimusiikin kehdossa Kaustisella.

Konsertin järjestävät Ikaalisten Kalevalaiset Naiset ry, Suomen Harmonikkainstituutti ja Oma Tupa ry. Liput 15 euroa! Lippuja voi ostaa netistä (linkki Oman Tuvan sivuilla) tai konsertti-iltana ovelta.

Lämpimästi tervetuloa ystävinesi, perheinesi tai ihan yksiksesi tähän upeaan konserttiin!

---

Lähde kiinnostavalle, historiaa ja yllätyksiä tihkuvalle lähiseuturetkelle ”Kirkkoja ja kirjoja Karkussa” tiistaina 6.6.2023. Retken aikana meitä opastavat kirkoissa ja kylän raitilla Maiju Vuorenoja ja Wanhan Harsun kotimuseossa Urpo Vuorenoja.

Retken ohjelma:

8.00 lähtö Ikaalisista Ikaalisten Auton yhteiskyydillä

n. 9.20 kohteena Sastamalan Pyhän Marian kirkko

n. 10.00 Karkun kirkko

11.00 lounas Karkun evankelisella opistolla, lounaan jälkeen opiston esittelyä; sen jälkeen ajellaan Karkun raitin kautta Wanhalle Harsulle, jossa tutustutaan kaikenlaisiin aarteisiin

n. 15.00  ”Kirkkovaeltajan eväät” eli lähtökahvit

Retken hinta on 45 euroa sisältäen matkan, ohjelman ja tarjoilun.

Tervetuloa antoisalle lähiseuturetkelle!  Ilmoittautumiset, ruokavaliot ja tiedustelut toukokuun loppuun mennessä Tainalle, puh. 040 762 4994.

---

Tule tule tule piirihin

leikkimään sinäkin…”

Lapsuuden muistoja esiin nostava perinneleikkien jäsenilta pidettiin torstaina 11.5.2023 klo 18 Rahkolan pihassa, vetäjänä oli Eija Puranen.

Jäsenillan tarkoitus oli pohjustaa tiistaina 13.6. klo 17.30 – 19.00 tapahtuvaa LYSTIÄ LEIKKIÄ –iltaa, jonka järjestämme yhdessä Luonto liikuttaa –hankkeen kanssa Eija Purasen johdolla. Perinneleikkitapahtuma kesäkuussa on suunnattu noin 5-10-vuotiaille lapsille vanhempineen tai huoltajineen. Erityisen tervetulleiksi toivotamme ukrainalaiset lapsiperheet. Tervetuloa isolla porukalla kesäkuun leikkitapahtumaan. Seuraa ilmoittelua! Näin me kalevalaiset naiset lähdemme kylvämään huomisen jyviä!

-

Ikaalisten Kalevalaiset Naiset ry:n vuosikokous tiistaina 28.3.2023 klo 18 Jyllin Kotien salissa, Jyllinkatu 3:ssa. Käsitellään sääntömääräiset asiat ja hallituksen ehdotus sääntömuutoksesta. Kokous jatkuu jäseniltana, jossa kuullaan osia Rahkolan kesän esityksestä Kun saisin mitä sanelen – Naiset vallan varjossa. Tarjotaan kakkukahvit. Tervetuloa!

Huomio kaikki lylyn lykkijät! Nyt on aika panna raitahameiden helmat heilumaan. Lauantaina 25.2.2023 klo 13.00 järjestämme kaikille avoimen kansallispukuhiihtotapahtuman. Kokoonnumme ensiksi Ikaalisten urheilukentän lähistölle, (Pirkantie 1). Latu kiertää Etelärannan puistoalueella. Tule kansallispuvussa, tuunatussa asussa tai tuuleta vain kansallispuvun osia. Mikäli et halua hiihtää, voit kulkea rantatietä sauvojen kanssa. Mukana on myös valokuvaaja kalenterikuvauksiamme varten.

Kansallispukuhiihto on Kalevalaisten Naisten kannanotto talviurheilu- ja käsityöperinteen, vastuullisuuden ja suomalaisen luonnon puolesta. Tervetuloa isolla joukolla mukaan! Liekö tässä nuorisossa, kansassa kasuavassa tuon lylyni lykkijäistä, kalhun kannan potkijaista! (Lyly = vasemman jalan liukumasuksi, kalhu = oikean jalan suksi.)

Tiistaina Kalevalan päivänä 28.2.2023 jäsenilta Jyllin Kotien salissa klo 18. Vietämme kalevalaista iltaa kanttori Riitta Hirvosen seurassa. Laulamme kalevalaisia lauluja Riitan johdolla ja kuuntelemme pieninä välipaloina Kalevalaa. Juhlapäivän kunniaksi toivomme pukeutumista kansallispukuihin tai kansanomaisen värikkäästi. Arpajaisetkin ovat ohjelmassa. Tarjoilu entiseen tapaan. Sitä varten pyydämme ilmoittautumiset Tainalle 25.2. mennessä, puh. 040 762 4994. Lämpimästi tervetuloa!

Kansallispukuhiihto 2023 on mielessämme. ”Sada, sada satelupilvi!” Jos vain saamme lunta, ilmoitamme lyhyellä varoitusajalla hiihtotapahtumasta!

Tiistaina 31.1. vuoden 2023 ensimmäinen jäsenilta Jyllin Kotien Jyllin salissa klo 18. Vierainamme ovat kaupunginjohtaja Eeva Viitanen ja sivistysjohtaja Marjo Heikkilä. Kalenterikuvaus jatkuu. Sitä varten toivomme, että somistat pukeutumistasi kalevalakorulla. Kahvitarjoilu 7 euroa. Ilmoittautumiset 28.1. mennessä Tainalle  puh. 040 762 4994.

Tervetuloa isolla joukolla Jyllin saliin!

Toiminta 2022

Edellisen viestin päivitystä! Päätimme sittenkin järjestää jouluisen jäsenillan Omalla Tuvalla perjantaina 9.12.2022. Kokoonnumme aluksi Joulutaloon klo 17 alkaen pukeutuneina kansallispukuihin tai sovellettuihin versioihin. Toki voit tulla missä asussa tahansa. Tällä kerralla kuitenkin on paikalla kalenterikuvaajamme Erkki Luumi, joka haluaa ottaa jouluisia kuvia. Klo 18 siirrymme Oman Tuvan kahvilaan, jossa tarjolla on joulupuuro ja soppa, kahvi/tee ja pipari 10 euron hintaan. Illan jouluisena teemana ovat joulukortit, vanhat tai uudet tarinoineen. Otapa kortteja mukaan. Seijan johdolla laulamme joululauluja. Olet lämpimästi tervetullut! Ilmoittaudu pikapikaa Tainalle,

puh.  040 762 4994, viimeistään 8.12.

Suunnittelemamme puurojuhla Jyllin Kotien salissa 22.11.2022 valitettavasti peruuntuu sairastumisien takia. Pysytään terveinä ja tavataan seuraavan kerran Oman Tuvan joulutalossa myyjäistapahtumassa. Joulutalo on avoinna 8. – 13.12. Kalevalaisilla naisilla on tuttuun tapaan oma myyjäispöytänsä. Tervetuloa tekemään ostoksia!

Tervetuloa pitkästä aikaa jäseniltaan 2.11.2022 Jyllin Kodin saliin klo 18. Pidämme runojäsenillan otsikolla ”Elämäni runo”. Jokainen voi halutessaan tuoda mukanaan runon ja kertoa siihen liittyneen tarinan. Tarina voi olla koskettava, hauska tai vain jostakin syystä mieleen jäänyt. Toivottavaa olisi, ettei illan aikana kuultaisi kovin monia samoja runoja. Runoillan päätteeksi pidetään arpajaiset. Illan kahvi/teetarjoilu leivonnaisen kera maksaa 7 euroa. Miten mukavaa tavata ja kuulla jäsenasioista, menneestä kesästä ja vähän muustakin!

Ilmoittautumiset jäseniltaan Tainalle su 30.10. mennessä,

puh. 040 762 4994.

”Jo nyt saunan saustuttelin,

lämmitin kylyn utuisen.

Hauoin vastat valmihiksi,

Lempivastat liehautin.

Kylve, sisko, kyllältäsi,

vala vettä vallaltasi,

pese pääsi pellaviksi,

silmät lumisiruiksi.”

Saunaperinne Suomesta on nimetty Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2020. Sauna on ollut aina erottamaton osa suomalaisten arkea ja juhlaa. Kalevalaiset naiset ovat osaltaan tehneet tänä kesänä näkyväksi saunomisperinnettämme haastamalla jokaista rohkeasti mukaan: ”Naisten vuoro saunoa!”  Olemmekin saunoneet pitkin kesää omissa ympyröissämme, mutta nyt syksyllä saunomme yhdessä! Tilaisuus on samalla syksyn ensimmäinen jäsenilta.

Tervetuloa  keskiviikkona 14.9.2022 Kilvakkalan seudun metsästäjien majan savusaunaan. Sauna sijaitsee metsän siimeksessä. Savusauna lämmitetään meille valmiiksi, mutta majan saunan voimme itse lämmittää. Lähdemme torilta kimppakyydein klo 17.30. Mukaan kannattaa ottaa ainakin omat peseytymisvälineet, laudeliina, pyyhe/kylpytakki ja jonkinlaiset lipokkaat jalkoihin. Järjestämme hieman saunaperinteeseen liittyvää ohjelmaa. Tarjoilua ja kimppakyytejä varten tarvitsemme ilmoittautumiset mahdollisimman pian Tainalle! Osallistumismaksu on 7 euroa.

 Ilmoittaudu Tainalle  puh. 040 762 4994.

--

On aika tuulettaa kansallispukuja!

Kansallispuvun syntymäpäivä 5.8. näyttää Ikaalisissa kovin sateiselta, joten olemme siirtäneet tuuletuksen ajankohtaa.

Kansallispukujen tuuletuspiknik järjestetään 11.8.2022 klo 17.30 Kartussa Sällin pihapiirissä, osoite Sällintie 346.

Ota mukaan eväskori ja viltti. Pukeudu kansallispukuun tai tuo mukanasi ainakin kansallispukuasenne. Ilmoittautumiset viimeistään 9.8. kimppakyytien sopimiseksi Tainalle puh. 040 762 4994. Lähtekäämme joukolla tuulettamaan pukuja tai puvun osasia!

Ensi sunnuntaina 10.7. klo 12 kannattaa ensin lähteä hautausmaakierrokselle Portilta pihtakuusten alle Leena Sällin johdolla. Kierros kestää noin tunnin. Sieltä voi siirtyä Rahkolaan juomaan päiväkahvit. Klo 14 jatketaan yhteislaululla Rahkolan pihassa (sateen sattuessa sisällä). Tällä kertaa muistellaan vanhoja maakuntalaulujamme. Laulattajina toimivat Riitta ja Anssi Hirvonen. Tilaisuuteen tuovat väriä Ikaalisten Kalevalaiset Naiset kansallispukuineen. Jos vain tarkenet, pukeudu sinäkin kansallis- tai kansanpukuun. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Molemmat tapahtumat kuuluvat Rahkolan Kesän ohjelmaan. Tervetuloa!

Lauantaina 16.7. Rahkolan kesässä esiintyvät Ikaalisten Kalevalaiset Naiset klo 14.00 (Huom! VisitIkaalinen-sivulla virheellisesti klo 14.30) ja klo 21.00. Esitys Naiset vallan varjossa on kooste runoutta, kirje-,  päiväkirjatekstejä ja proosaa. Emme esiinny Rahkolan väentuvassa, kuten aiemmin on ilmoitettu, vaan Rahkolan Roosan pirtissä. Tervetuloa! Odotamme teitä!

Suunnittelimme päiväretken Jalasjärvelle 14.6.2022. Olemme kuulleet ihastuneita kuvauksia Jalasjärven museosta, joka on Suomen laajin paikallismuseo. Niinpä päätimme tutustua tuohon mainioon lähellä olevaan kohteeseen. Taina on tilannut Ikaalisten Auton ison bussin. Retken hinta on 50 euroa. Ruokailu tapahtuu Juustoportilla omakustanteisesti eli kukin saa valita itse, mitä haluaa syödä. Ilmoittaudu retkelle mahdollisimman pian:

Taina Hiiri p. 040 762 4994.

Alustavat tiedot retkisuunnitelmasta:

Pääkohde Jalasjärvi-Seuran ylläpitämä museo, jossa oppaan avulla tutustumme rakennuksiin, esineisiin ja historiaan. Alueella on 29 rakennusta: mm. tuulimylly, lempääläisten kala-aitta 1600-luvulta, Hongiston kauppa runsaine tavaravalikoimineen, kuvanveistäjä Elias Ilkan syntymäkoti.

Esineitä on lähes 30 000.

Luontokohteena retkellä on mielenkiintoinen Pirunpesä, johon tutustumme oppaan avulla paluumatkalla. Pirunpesä on Jalasjärven Ylivallin Isovuoren laella sijaitseva hiidenkirnua muistuttava nähtävyys. Kahvit nautimme täällä luontokohteessa!

Poikkeamme lisäksi Jokipiin Pellavan myymälässä, jossa voi halutessaan tehdä ostoksia.

TERVETULOA KESÄISIIN RETKITUNNELMIIN!

Suosittelemme lämpimästi osallistumaan Autamme Ukrainaa –konserttiin, joka järjestetään la 19.3.2022 klo 16 Omalla Tuvalla, järjestäjinä ovat Oma Tupa ry ja Ikaalisten seurakunta. Ohjelmassa: Ikaalisten mieslaulajat, Ikaalisten viulupelimannit, Antti Nissilä, Kimmo Mattila, Aino Ojakoski-Mattila, Johanna Eränen, Marita Saal, Ylä-Satakunnan musiikkiopiston opiskelijoita. Ohjelman juontaa Antti Sorri. Konsertin tuotto Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi. Liput 15 euroa, sisältää väliaikakahvit.

Tiistaina 29.3.2022 yhdistyksen vuosikokous Jyllin Kodeilla klo 18.00. Tarjotaan jäsenille täytekakkukahvit.  Tervetuloa!

Nyt on aika lähteä teatteriin! Vihdoinkin. Olemme varanneet liput Seinäjoen kaupunginteatterin esitykseen Järjen ja tunteen tyttäret lauantaina 9.4.2022 klo 18 alkavaan näytökseen.

Lähtö: Tilausliikenne Timo Tuomiston bussilla Ikaalisten torilta klo 16. (Kovelahdesta tulevat pääsevät kyytiin Parkanossa, pysäkki sovitaan myöhemmin.)

Teatterilippu ja matkakulut yhteensä 51 euroa. Paikat ovat hyvät,  rivillä 6 ja 7.

Ota yhteyttä puheenjohtajaan ja ilmoittaudu matkalle: Taina Hiiri,

p. 040 762 4994.

Näytelmä perustuu Emmi Mustosen rakastettuihin romaaneihin ja johdattaa katsojat Suomen itsenäisyyden aamunkoittoon. Keskiössä ovat naiset, heidän äänensä ja äänioikeutensa. Näytelmässä on 14 näyttelijää. Näytelmän ohjaus: Antti Mikkola.

Seinäjoen kaupunginteatterissa huolehditaan turvallisuudesta. Siellä on mm. vahva maskisuositus ja katsomon istuimet on käsitelty Nanoksi-itsedesinfioituvalla pinnoitteella.

Lähdetään teatteriin!

Ihana, värejä hehkuva kansallispukuhiihto lauantaina 26.2.2022 klo 13.00-14.00, joten

Ulos sukset survaiskaa!

Lumi peittää laaksot, vuoret,

hyv’ on meidän luisuttaa.

Jalka potkee, suksi notkee

sujuilevi sukkelaan.

Toki voi luisutella myös kelkalla, pulkalla, reellä tai vaikkapa pelkin sauvoin. Tapahtuma on kaikille avoin. Voit pukeutua kansallispukuun, kansanpukuun tai niiden osiin tai muihin soveltuviin perinneasuihin. Mitä enemmän meitä on, sitä riemukkaampi on yhteiskuva, joka otetaan heti alussa klo 13. Kokoonnumme ensin Toivolansaaressa sijaitsevan venevajan läheisyyteen. On toivottavaa, että kuvia jaetaan sosiaalisessa mediassa ja tehdään hiihdosta näkyvä tapahtuma. Omat eväät mukaan!

Kansallispukuhiihto on nostettu esiin Euroopan neuvoston ”European heritage days”-verkkosivuilla yhtenä esimerkillisenä eurooppalaisena tapahtumana. Tavataan joukolla Toivolansaaressa!

Tervetuloa perjantaina 10.12.2021 perinteiseen puurojuhlaan Omalle Tuvalle klo 17.30. Jäsenillan aloitamme klo 18.00, joten ennen sitä voit tutustua Joulutalon tarjontaan. Joulutarjoilua varten voit varata 10 euroa. Tarjoiluun sisältyy puuro ja soppa, torttukahvit tai yrttitee ja torttu.

Jouluinen teemamme on ”kuusijuhlamuistot”. Niitä on ihana kuulla. Tietenkin myös muutama yhteislaulu kuuluu ohjelmaan. Mikäli haluat, että tonttu tuo sinulle paketin, kääräise paperiin jokin pieni lahja – jollekin kiltille jäsenelle (ei huolta - tonttu osaa lukea toiveet nimettömistäkin paketeista ja lahjat osuvat juuri sopivimmille lapsosille). Arpajaisissa meillä on poikkeuksellisesti vain yksi voitto, kalevalakoru! Yhden arvan hinta on 2 euroa, 5 eurolla saa 3 arpaa. Ilmoittautumiset Tainalle p. 040 762 4994.  Lämpimästi tervetuloa!

 

Tervetuloa tiistaina 26.10.2021  klo 18.00 Jyllin Kodin saliin jäseniltaan pitkän korona-ajan tauon jälkeen! Tapaamme toisemme kasvokkain ja vietämme Osmatar-juhlaa. Ei arpajaisia, tarjoilua kyllä.

Keskiviikkona 24.11.2021 vierailemme Frantsilassa. Siitä kerromme tarkemmin lokakuun jäsenillassa. Alustavasti voi ilmoittautua puheenjohtajalle, p. 040 762 4994. Lokakuun jäsenillassa voi myös ilmoittautua.

Perinteistä pikkujoulua vietämme joulun alla ja osallistumme Oman Tuvan joulutalomyyjäisiin tuotteillamme. Tiedot tarkentuvat vähitellen. Seurailethan päivityksiä!

---

Tuuletamme kansallispukuja tai niiden osia 15.8.2021 Turkinpuistossa! Aluksi voimme osallistua Ikaalisten päivään, jota vietetään koronaturvallisesti alkaen klo 12.00, teemana on kansallispuku. Kansallispukukonsultti Taina Kangas saapuu esittelemään Ikaalisten naisen tarkistetun kansallispuvun. Juhlapäivän ohjelmassa julistetaan Vuoden ikaalilainen 2021 sekä kerrotaan, kuka on Ikaalinen-Seuran valitsema uusi kauppalanvouti. Muu ohjelma olkoon yllätystä.

Piknikhenkinen kansallispukutuuletus alkaa Turkinpuistossa Ikaalisten päivän jälkeen. Yhdistys tarjoaa tuulettajille kahvit. Halutessaan voi tuoda jotain maistiaista nyyttäripöytään. Olisi hauska kuulla pukuun tai sen osaan liittyneitä tarinoita tai muistoja! Pukuhan on nähnyt monenlaista. Tervetuloa!

Sympaattinen Puistofilosofia-viikko Ikaalisissa 20. – 24.7.2021

Perjantaina 23.7.2021 klo 20.00 Juhlatalo Rahkolassa FM Helena Pesonen: Kansallispuku – mummojen museotavaraako?

Helena Pesonen esittelee Juhlatalossa Ikaalisten komearaitainen kansallispuku –näyttelyn, kertoo puvun tarkistushankkeesta ja haastaa läsnäolijat miettimään, voisiko perinnepukeutuminen tuoda jotain arvokasta tähän päivään vai onko se aivan out. Tarjolla ilmaiset perinnejuomamaistajaiset!

Osallistutaan kiinnostavaan tilaisuuteen – mielellään kansallispuvussa tai tuunatussa perinneasussa tai sitten vapaavalintaisessa asussa!

Kesä-heinäkuun ajan on Rahkolan päärakennuksessa esillä Helena Pesosen kokoama Ikaalisten kansallispuvun vaiheista kertova näyttely. Uusi, tarkistettu puku löytyy sieltä! Näyttely ja tapahtumat ovat auki ke 10 – 16 ja to-su 12 – 16. Vapaa pääsy, tietenkin!

Keskiviikkona 28.7. 2021 klo 12 Rahkolan juhlasalissa Hilkka Rantapuu tutustuttaa Kalevalaisia naisia näyttelyyn Ikaalisten kaupungin salaiset aarteet. Kaupungin omistamat taideteokset ovat olleet sijoitettuina eri paikkoihin, joihin ei monellakaan ole ollut mahdollista päästä vierailemaan. Hilkan opastamana on nyt mahdollista kuulla näyttelyn kokoamisesta, teosten yksityiskohdista, taustoista ja tarinoista. Näyttely on esillä 12.6. – 1.8. Nähdään näyttelyssä!

Torstaina 1.7.2021 klo 14 Rahkolan väentuvassa auktorisoitu opas Leena Sälli luennoi aiheesta Kotiseutumme Ikaalinen sanoin ja kuvin. Historiaa, nykypäivää, kauppala ja kylät, palveluita, nähtävää, luettavaa, kuunneltavaa, itsetuntoa ja me-henkeä nostavaa. Kesään 2021 päivitetty luento on sama, jonka Leena Sälli piti SASKYn alueopastajakoulutuksessa keväällä. Musiikista vastaa Kimmo Mattila. Tiedustelut Leena Sälli, puh. 050 3759 698.

Tervetuloa!

Lauantaina 17.7.2021 klo 14 on Kalevalaisten naisten vuoro esiintyä Rahkolan kesässä. Eila Järvinen on koostanut runoista ja tekstikatkelmista kokonaisuuden aiheena Metsän henki ja veden voima. Tervetuloa Rahkolan pihalle nauttimaan kahdeksan naisen esityksestä! Esitys kestää noin tunnin.

Yhdistyksen vuosikokous ti 8.6.2021 klo 18 Omalla Tuvalla, Teinintie 4-6.

Käsitellään sääntömääräiset asiat. Kahvitarjoilu.

Ilmoittautumiset 4.6. mennessä Tainalle, p. 040 762 4994

tai humina4@gmail.com

TERVETULOA!

Maanantaina 10.5.2021 klo 18 – 19.30 Kalevalaisten Naisten Liitto tarjoaa jäsenyhdistyksille Ainon päivän etäkahvit Teams-yhteydellä. Mielenkiintoisesta projektista Maalöydöstä koruksi ovat kertomassa arkeologit Krista Vajanto ja Jenni Sahramaa. Ota vaikkapa tekstiviestillä yhteyttä puheenjohtajaamme Tainaan p. 040 762 4994  tai Eila-sihteeriin p. 040 574 3727, jos haluat osallistumislinkin.

Olemme mukana Rahkolan kesässä 2021! Lauantaina 17.7.2021 klo 13–16 Ikaalisten Kalevalaisten Naisten runoryhmä järjestää Rahkolan pihapiiriin kolmen näyttämön esityksen Metsän henki – veden voima. Esittäjät kiertävät,  yleisöllä on  istumapaikat. Luvassa on mitallista runoa ja meditatiivista tekstiä. Ohjelman kuvaus tarkentuu lähempänä heinäkuuta.

Vuosikokouksen jälkeen kerrotaan tarkemmin vuoden 2021 toimintasuunnitelmasta.

--

 

Marraskuu 2020

Eikö olisi jo aika nähdä toisiamme, turvallisesti sääntöjä noudattaen?Hallitus haluaa toimia asian hyväksi ja järjestää jouluisen puurojuhlan lauantaina 21.11.2020 klo 15.00 alkaen Koivikon rantasaunalla Epen Tuvassa. 

Jäsenillan aiheena on himmeli ja joulukoristeet. Leena Sälli kertoo himmelistä ja Hilkka Rantapuu opastaa valmistamaan himmelin peruskuvioita. Jokainen voi halutessaan tuoda mukanaan myös joulukoristeen ja kertoa siitä. Mikä on koristeen tarina ja merkitys sinulle tai perheellesi?

Tarjoilemme jouluglögiä ja pipareita ja perinteiseen tapaan nautimme joulupuuroa ja sekahedelmäkeittoa. Arpajaisvoitot voit kääräistä salaisiin paketteihin. Pukeudu lämpimästi, sillä joululaulut laulamme ulkona, joulukuusta ihaillen!

Tarjoilumaksu: 10 euroa / henkilö.

Tiedustelut ja sitovat ilmoittautumiset Tainalle, p. 040 762 4994 viimeistään tiistaina 17.11.2020.

Mikäli olet vailla kyyditystä, se voidaan tarvittaessa keskustasta järjestää. Lämpimästi tervetuloa!

Lokakuu

Kansallispuvun juhlaa museolla ja verkossa la 3.10.2020

Kansallispuvun juhlapäivää vietetään tänäkin vuonna Jyväskylässä Suomen käsityön museossa, mutta tällä kertaa tapahtumaa on mahdollista seurata myös etänä. Päivän aikana julkistetaan Ikaalisten tarkistettu naisen kansallispuku, jonka kokoaminen aloitettiin syksyllä 2018. Tapahtumaan otetaan paikalle rajattu määrä ihmisiä, joten heidän täytyy ilmoittautua etukäteen. Striimauksen kautta Ikaalisten tarkistetun naisen kansallispukua tai Leena Jääskeläisen luentoa Perinteen lumo – Rakkaudesta karjalaiseen pukuperinteeseen voi seurata osoitteessa vimeo.com/event/309691 (suora linkki Facebook-sivuillamme).

Syyskuu

21.9.2020 Vierailu Hämeenkyrön Soinilaan. Lepolan pariskunta esittelee kalevalaisille naisille kiinnostavan kulttuurikohteen. Tilaisuus järjestetään turvallisesti pienelle ryhmälle. Sovitaan kimppakyydeistä, kun ryhmä on täynnä. Nyt kannattaa olla nopea ja ilmoittautua Tainalle heti,  puh. 040 762 4994.

Menovinkki syyskuussa: ”Pienin, kaunein ja ränsistynein” – Ikaalinen Foorumi Omalla Tuvalla 7.9.2020 klo 13.30. Osallistutaan!

Lokakuu

Teatterimatka Evita-musikaaliin peruutetaan, koska siitä olisi tullut turvajärjestelyjen takia hyvin hintava. Sen sijaan halukkaat voivat ilmoittautua Tilausliikenne Timo Tuomiston järjestämälle vastaavalle matkalle, joka tehdään lauantaina 26.9.2020. Näytös alkaa klo 13.00 ja bussi lähtee Ikaalisista 13.30.

Suunnitteilla on retki johonkin lähiseudun luontokohteeseen! Siitä kerromme pian.

Marraskuu

Kokoonnumme perinteiseen jäseniltaan. Teemana ”metsän henki”. Jaetaan kokemuksia.

Loppuvuoden osalta suunnitelmat ovat vielä avoimia. Seurataan koronatilannetta ja toivotaan parasta.

--

 Alkuvuoden 2020 toiminnasta:

 

Vuosikokous pidettiin Omalla Tuvalla torstaina 25.6.2020 klo 18.00. Viimeinen ilmoittautumispäivä oli 18.6.

Ilmoittautuminen oli tarpeen sen takia, että voimme järjestää kokoontumistilan ja kahvitarjoilun turvallisesti. Koronaepidemiatilanteen on todettu rauhoittuneen, ja Suomen hallitus on luopunut valmiuslain käytöstä, mutta silti noudatettiin vielä turvaohjeistusta.

--

HUOM! Pahoitellen ilmoitamme, että yhdistyksemme tiistaiksi 24.3.2020 Jyllin Saliin koollekutsuttu sääntömääräinen vuosikokous peruutetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 12.-13.2020 antamien suositusten mukaisesti.

Vuosikokouksen uudesta ajankohdasta ja paikasta ilmoitetaan myöhemmin.

Ikaalisten Kalevalaiset Naiset ry:n hallitus

Tammikuu

Jäsenilta tiistaina 28.1.2020 Jyllin salissa, Jyllintie 3:ssa alkaen klo 18. Illan ohjelmassa esitellään vuoden teema ”Metsän henki”. Lisäksi saamme vieraiksemme joukon nuoria esiintyjiä. Valkean ruusun koulun oppilaat ohjaajanaan Minna Lähteenmäki esittävät kansanperinteeseen pohjautuvan näytelmän Parantaja-Joose. Aihetta täydentää Leena Sälli kertomalla kansanparannuksesta ja luonnonlääkinnästä. Perinteiseen tapaan myös arpajaiset ja kahvi/teetarjoilu.  Ilmoittaudu Tainalle viimeistään 26.1.2020 puh. 040 762 4994 tai email humina4@gmail.com

Helmikuu

Perjantaina 7.2.2020 klo 9 – 14 Ikatan tekstiilin suurluokassa pidetään kansallispukuhankkeen kolmas ilmainen koulutustilaisuus. Kouluttajina ovat mallipukujen valmistamiseen osallistuneet Tiina Lajunen ja Minna Koskinen. Koulutusaiheina: kansallispuvun lankojen värjäys, kankaat ja pirtanauhat. Pirtanauhan kutomista voi harjoitella työpajassa. Kalevalaiset naiset huolehtivat kahvitarjoilusta. Ilmoittautumiset Helena Pesoselle: hele.pesonen@gmail.com

Tiistaina 18.2.2020 alkaen klo 18 vietetään laulullista jäseniltaa Jyllin Kotien salissa; silloin tutustutaan vanhoihin kansakoululauluihin kanttori Riitta Hirvosen johdolla. Millaisia lauluja Ikaalisten kouluissa laulettiin 100 vuotta sitten! Siitä saamme tietoa. Merkitsethän ajan jo kalenteriisi! Ja ilmoittaudu Tainalle: puh. 040 762 4994 tai email humina4@gmail.com

 

Kalevalan päivänä 28.2.2020 on suunnitteilla retki Tampereen taidemuseoon, jossa on esillä unohdetun Kalevalan kuvaajan Joseph Alasen teoksia. Taiteilijan töille on ominaista tyylitelty dekoratiivisuus ja jugend-vaikutteet. Hän maalasi lähes 100 Kalevala-aiheista teosta. Museossa on mahdollista saada opastus, enintään 25 hengen ryhmälle. Opastuksen jälkeen Taidemuseossa on Kalevalan päivän kunniaksi kulttuuriosuuskunta Uulun esitys Sotkanmunasta maailma, jossa muusikot Petra Käppi ja Joonas Ojajärvi sekä kuvataiteilija Petri Seppä sukeltavat runolaulun ja Kalevalan maailmaan.

Lähtö Ikaalisten torilta n. klo 13.45 - 14.00. Paluu n. klo 19.00. Paluumatkalla voidaan poiketa Ylöjärven Juustoportissa.

Maaliskuu

Vuosikokous siirtyy myöhempään ajankohtaan koronavirusepidemian vuoksi. Uudesta vuosikokouksesta ilmoitetaan yhdistyksen sääntöjen mukaisesti.

Huhtikuu

Peruuntuu.

Jäsenilta tiistaina 28.4.2020 klo 18. Käsittelemme ”Metsän henki”

 –teemaa otsikolla Metsä muistoissamme. Kerromme omista metsäkokemuksistamme, metsäsuhteestamme tai kuulemistamme metsätarinoista. Näkökulman voi valita vapaasti.

Toukokuu

Peruuntuu. Siirtyy myöhempään ajankohtaan.

”Metsän henki” saa jatkoa toukokuun kevätretkellä, joka suuntautuu aina niin ihanaan Seitsemiseen, jossa saamme kaikkia aisteja ruokkivan kosketuksen metsään ja metsän puihin. 

Heinäkuu

Suunnitelmissa on tehdä yhteinen konserttimatka Sastamala Gregoriana

-tapahtumaan. Sastamala Gregorianaa vietetään 17.-25.7.2020.

Muita suunnitelmia mm.:

- kansallispukujen tuuletus Ikaalisten päivänä 5.7.2020

- syksyn ohjelmassa Anna-Liisa Osaran esitys ja mahdollisesti tutustuminen makasiinimuseoon

Kalenteria täydennetään tietojen varmistuttua myöhemmin.

___________________________________________________________

Vuoden 2019 tapahtumia:

Jäsenilta tiistaina 29.1.2019 Jyllin salissa, Jyllintie 3:ssa. Jäsenilta alkaa poikkeuksellisesti jo klo 17.30 kahvi/teetarjoilulla. Illan aiheena on vuoden teema ”Kertoen & kuunnellen – tarinoiden äärellä”. Vierailijana Kalevalaisten Naisten Liiton toiminnanjohtaja Sirpa Huttunen, joka saapuu Helsingistä opastamaan jäsenillan kuulijoita tarinoiden äärelle.

Kalevalaisten Naisten Liitto toimii valtakunnallisessa tarinatapahtumassa suullisen ringin vetäjänä. Tapahtuma toteutetaan osana Unescon yleissopimusta aineettoman maailmanperinnön suojelemisesta. Mukana ringissä on kalevalaisten naisten lisäksi mm. lavarunoilijoita, tarinankertojia sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska Litteratursällskapet i Finland, Runolaulu Akatemia, Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä, Kalevalaseura ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus.

 

Keskiviikkona 6.2.2019 klo 12.00 – 15.00 kansallispukukonsultti Taina Kangas pitää Ikatan tekstiilin suurluokassa, Eino Salmelaisen katu 20, ensimmäisen Ikaalisten kansallispukutarkistukseen liittyvän koulutustilaisuuden, joka käsittelee puvun esikuvia ja kansan juhlapukeutumista esikuvien aikaan. Tulkaapa joukolla kuuntelemaan ja oppimaan!

Jäsenilta tiistaina 26.2.2019 klo 18.00 Jyllin salissa. Aiheena tuohen ja muiden luonnonmateriaalien käyttö. Kertojana ja esittelijänä kunniajäsenemme Tuula Eränen.

Kahvitarjoilu ja arpajaiset. Tarjoilumaksu 6,50 euroa.

Maaliskuu

Vuosikokous torstaina 28.3.2019 Jyllin salissa klo 18.00. Kahvi/teetarjoilu. Vuosikokouksen jälkeen jäsenilta, jossa saamme kuunnella ja katsella

Lea Jokisen kuvallista esitystä. Lean esitys pohjautuu hiljattain tehtyyn Karjalan-matkaan. Arpajaiset.

Huhtikuu

8.4.2019 klo 18.00 kokoonnumme Jyllin saliin valmistamaan luonnonmateriaaleista pienimuotoisia koristeita. Opastajana Aino Mäkinen. Aino on kerännyt valmiiksi koivurisua ja pajuja. Mukaan voi ottaa sidontalankaa, ”nipstongit”, paperinarua ja mieluisia koristeita esim. pääsiäistä ajatellen. Kahvitarjoilu entiseen tapaan. Ilmoittaudu Tainalle!

Jäsenilta tiistaina 23.4.2019 klo 18.00 Jyllin salissa. Rauno Nieminen kertoo kalevalaisesta musiikista, soittimista ja kanteleen rakentamisesta. Ilmoittaudu Tainalle! Leena Sällin esitelmä Ikaalisten teistä siirtyy syksyn kalenteriin. Kahvi/teetarjoilu. Tarjoilumaksu 6,50 euroa. Arpajaiset.

Toukokuu

Lauantaina 18.5.2019 Tampereen Kalevalaiset Naiset saapuvat vieraaksemme, joten merkitsepä tämä iloinen päivä kalenteriisi. Tapaamme Omalla Tuvalla klo 14.30. Järjestämme kahvitarjoilun ja kuuntelemme Matti Huusarin esityksen, joka varmaankin liittyy Omaan Tupaan ja Vanhaan kauppalaan. Tuula Eränen esittelee vieraille Ikaalisten kirkkoa noin klo 15.30 – 15.45. Esittely kestää puolisen tuntia. Jos kävit jo aiemmin sivuillamme, huomasit nyt retkiohjelman järjestyksen muuttuneen. Tervetuloa tutustumaan Tampereen Kalevalaisiin Naisiin! Ilmoittautumisia ottaa vastaan Taina,  puh. 040 762 4994 tai email humina4@gmail.com

Lauantaina 25.5.2019 yhdistyksen kevätretki kohteena pääkaupunkiseutu.

Retkiohjelma:

Lähtö Ikaalisten torilta klo 7.00

Uspenskin katedraali klo 10.15. Opastus: Helsingin yliopiston tutkijatohtori Hanna Kemppi

Brunssi klo 11.30: ravintola Block by Dylan, Eteläranta 18

Keskuskirjasto Oodi n. klo 12.45

Helsinki Art Museum (HAM) n. klo 13.50

Akseli Gallen-Kallelan ateljeelinna Tarvaspää n. klo 16.00

Lähtö Ikaalisiin n. klo 18.00

Retken hinta osallistujamäärästä riippuen 70 – 80 euroa. Retkelle ovat tervetulleita myös ei-jäsenet.

Ilmoittautumiset 3.5.mennessä Tainalle p. 040 762 4994.

Lisäinfoa antavat Hilkka p. 040 775 5651 ja Leena 050 375 9698.

Kesäkuu

Järjestämme teatterimatkan Nurmijärven Palojoelle Taaborinvuoren kesäteatteriin 30.6.2019. Siellä esitetään Katriina Honkasen käsikirjoittama, säveltämä ja ohjaama musiikkinäytelmä Rosvot – balladi joutomiehistä. Koreografina on Petri Kauppinen ja musiikista vastaa Tulilintu-orkesteri.

Heinäkuu

Suomen vanhin ja kaunein Ikaalisten Puistofilosofia-tapahtuma juhlistaa tänä kesänä 10. vuottaan 23.7. – 27.7. ilmastonmuutosta vastustavalla teemalla. Ikaalisten Kalevalaiset Naiset osallistuvat tähän poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomaan keskustelevaan ja lämminhenkiseen tapahtumaan kahtena päivänä.  24.7. on vuorossa Ikaalinen Foorumi, jossa useat yhdistykset ja yhteisöt esittelevät ilmastotekojaan keskiviikkoisen toripäivän yhteydessä. Kalevalaiset naiset asettuvat kotiseutumuseon viereen ja leikkaavat matonkuteita äideiltä ja isoäideiltä perityn opin mukaisesti. Tilkuista syntyy…? Trumpetit kutsuvat osallistumaan!

Puistofilosofiaviikolla 26.7.2019 kalevalaiset naiset tuulettavat kansallispukuja - tuunattuja, tarkistettuja tai tarkistamattomia. Tai kesämekkoja. Kokoonnutaan viltit ja korit kainalossa klo 14 alkaen Turkinpuistoon kuuntelemaan Arno Kotroa.

Elokuu

Tervetuloa Tevaniemen toimintakeskuksen Kulttuurikahvilaan 29.8.2019 klo 12.00-14.30, osoite: Luhalahdentie 756. Ikaalisten komearaitainen – kansallispukuperinne ja taito nykypäivään –hanketta esittelee hankevetäjä Helena Pesonen. Komeat hameenhelmat heilahtavat näkyviin, kun Ikaalisten kauniin kansallispuvun tarina ja sen Ikaalinen-Seura ry:n vastuulla oleva tarkistushanke tulevat tutuiksi. Kahvilassa pääsee myös kokeilemaan pirtanauhan kutomista.

Kuka tahansa voi tulla kansallispuvussa kahvilaan. Tai tuoda kansallispuvun osan näytille. Ikaalisten kalevalaisia naisia saapuu paikalle myös kansallispuvuissaan. Kulttuurikahvilassa päästään jakamaan kansallispukuihin liittyviä kokemuksia ja muistitietoja.

Syyskuu

Jäsenilta tiistaina 24.9.2019 alkaen klo 18.00 Jyllin salissa, Jyllintie  3:ssa. Jäsenemme Titta Osara kuljettaa meidät kuvien, esineiden, kankaiden ja kirjojen ym. avulla kulttuurimatkalle Tyynen valtameren atollisaarille otsikolla ”Purjehdinpa Nonoutille”. Titta Osaralla on kokemusta jopa maailman ympäri purjehtimisesta. Arpajaiset ja kahvi-/teetarjoilu järjestetään entiseen tapaan. Olet lämpimästi tervetullut tähän kiehtovaan kulttuuri-iltaan! Muistathan ilmoittautua ajoissa Tainalle

p. 040 762 4994 tai  email humina4@gmail.com

Lokakuu

Jäsenilta tiistaina 22.10.2019 klo 18 Omalla Tuvalla, Teinintie 4-6. Leena Sälli kertoo Ikaalisten teistä. Samalla voidaan tutustua Leenan näyttelyyn, jossa on paljon tieaiheita. Jäsenillassa pidetään entiseen tapaan arpajaiset ja tarjoillaan kahvi/tee herkkuineen hintaan 6,50 euroa. Tervetuloa! Muistathan ilmoittautua ajoissa Tainalle

p. 040 762 4994 tai  email humina4@gmail.com

Marraskuu

Jäsenilta tiistaina 19.11.2019 klo 18 Jyllin Kotien Sofia-ravintolan tiloissa, Jyllintie 3:ssa.  Vuoden teema Kertoen & kuunnellen saa nyt jatkoa, kun  kokoonnumme lapsuuden kirjojen ja käsitöiden ääreen. Muistatko, mikä oli sinulle tärkeä lapsuuden tai nuoruuden kirja? Miksi se oli tärkeä? Omistatko sen? Miten löysit sen? Kerro lapsuuden kirjastasi. Samalla valmistuvat kutoen/neuloen tai virkaten omat joululahjat.

Tällä kertaa emme pidä arpajaisia, mutta sen sijaan on mahdollisuus hankkia nostalgista Anni Eräsen talvista taitekorttia, joka sopii hyvin joulukortiksi. Tarjoilut järjestyvät entiseen tapaan. Muistathan ilmoittautua Tainalle mahdollisimman pian:  p. 040 762 4994 tai  email humina4@gmail.com

Tervetuloa! Jäsenillassa voi ilmoittautua jäseneksi!

Joulukuu

Joulukuun jäseniltaa vietämme poikkeuksellisesti perjantaina 13.12.2019 Lucian päivän merkeissä Jyllin Kodin Sofia-ravintolan tiloissa alkaen klo 18. Jännityksellä odotamme, kuka on Lucia-neito! Illan ohjelmassa saamme mm. kuulla musiikkia ja runoja. Tarjoilussa jouluisen reseptin mukaan riisipuuroa keiton kera ja kahvia/teetä luciapullan kera hintaan 12 euroa. Arpajaisvoitot paketoimme joulukääröiksi – perhosia vatsanpohjassa availemme niitä lopuksi tai säästämme ne viemisiksi kotiin. Muistathan ilmoittautua Tainalle mahdollisimman pian:  p. 040 762 4994 tai  email humina4@gmail.com

Tervetuloa hyvän mielen tunnelmiin!