Esittely / Toiminta / Tapahtumat / Jäseneksi / Yhteystiedot

 

 

mahdollisen logon paikka

 

 

Ikaalisten Kalevalaiset Naiset ry.

Kalevalaisten Naisten Liiton jäsenyhdistys

 

Päivitetty 20.1.2020

 

Laita kulta kuontaloihin,

pane vaski vartaloihin,

kehreä punainen lanka,

sinilanka siuahuta,

kultaisesta kuontalosta,

vaskisesta vartalosta!

 

 

Kalevalaisten Naisten Liiton

vuoden 2020 teema:

”Metsän henki”

 

Tapahtumakalenteri 2020

 

Seuraava tapahtuma:

Tervetuloa kansallispukujen tuuletukseen, joka järjestetään lauantaina 1.8.2020 klo 13 alkaen Etelärannan puistossa. Ilmoitamme tapahtumasta tarkemmin myöhemmin. Voit kuitenkin jo hakea kansallispukusi tai muun kansanomaisen asusi sekä piknik-korisi esille muistuttamaan tapahtumasta. Seuraathan ilmoittelua kotisivuilla ja Facebookissa!

--

Vuosikokous pidettiin Omalla Tuvalla torstaina 25.6.2020 klo 18.00. Viimeinen ilmoittautumispäivä oli 18.6.

 

Ilmoittautuminen oli tarpeen sen takia, että voimme järjestää kokoontumistilan ja kahvitarjoilun turvallisesti. Koronaepidemiatilanteen on todettu rauhoittuneen, ja Suomen hallitus on luopunut valmiuslain käytöstä, mutta silti noudatettiin vielä turvaohjeistusta.

--

HUOM! Pahoitellen ilmoitamme, että yhdistyksemme tiistaiksi 24.3.2020 Jyllin Saliin koollekutsuttu sääntömääräinen vuosikokous peruutetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 12.-13.2020 antamien suositusten mukaisesti.

 

Vuosikokouksen uudesta ajankohdasta ja paikasta ilmoitetaan myöhemmin.

 

Ikaalisten Kalevalaiset Naiset ry:n hallitus

 

Tammikuu

Jäsenilta tiistaina 28.1.2020 Jyllin salissa, Jyllintie 3:ssa alkaen klo 18. Illan ohjelmassa esitellään vuoden teema ”Metsän henki”. Lisäksi saamme vieraiksemme joukon nuoria esiintyjiä. Valkean ruusun koulun oppilaat ohjaajanaan Minna Lähteenmäki esittävät kansanperinteeseen pohjautuvan näytelmän Parantaja-Joose. Aihetta täydentää Leena Sälli kertomalla kansanparannuksesta ja luonnonlääkinnästä. Perinteiseen tapaan myös arpajaiset ja kahvi/teetarjoilu.  Ilmoittaudu Tainalle viimeistään 26.1.2020 puh. 040 762 4994 tai email humina4@gmail.com

 

Helmikuu

Perjantaina 7.2.2020 klo 9 – 14 Ikatan tekstiilin suurluokassa pidetään kansallispukuhankkeen kolmas ilmainen koulutustilaisuus. Kouluttajina ovat mallipukujen valmistamiseen osallistuneet Tiina Lajunen ja Minna Koskinen. Koulutusaiheina: kansallispuvun lankojen värjäys, kankaat ja pirtanauhat. Pirtanauhan kutomista voi harjoitella työpajassa. Kalevalaiset naiset huolehtivat kahvitarjoilusta. Ilmoittautumiset Helena Pesoselle: hele.pesonen@gmail.com

 

Tiistaina 18.2.2020 alkaen klo 18 vietetään laulullista jäseniltaa Jyllin Kotien salissa; silloin tutustutaan vanhoihin kansakoululauluihin kanttori Riitta Hirvosen johdolla. Millaisia lauluja Ikaalisten kouluissa laulettiin 100 vuotta sitten! Siitä saamme tietoa. Merkitsethän ajan jo kalenteriisi! Ja ilmoittaudu Tainalle: puh. 040 762 4994 tai email humina4@gmail.com

 

Kalevalan päivänä 28.2.2020 on suunnitteilla retki Tampereen taidemuseoon, jossa on esillä unohdetun Kalevalan kuvaajan Joseph Alasen teoksia. Taiteilijan töille on ominaista tyylitelty dekoratiivisuus ja jugend-vaikutteet. Hän maalasi lähes 100 Kalevala-aiheista teosta. Museossa on mahdollista saada opastus, enintään 25 hengen ryhmälle. Opastuksen jälkeen Taidemuseossa on Kalevalan päivän kunniaksi kulttuuriosuuskunta Uulun esitys Sotkanmunasta maailma, jossa muusikot Petra Käppi ja Joonas Ojajärvi sekä kuvataiteilija Petri Seppä sukeltavat runolaulun ja Kalevalan maailmaan.

 

Lähtö Ikaalisten torilta n. klo 13.45 - 14.00. Paluu n. klo 19.00. Paluumatkalla voidaan poiketa Ylöjärven Juustoportissa.

 

Maaliskuu

Vuosikokous siirtyy myöhempään ajankohtaan koronavirusepidemian vuoksi. Uudesta vuosikokouksesta ilmoitetaan yhdistyksen sääntöjen mukaisesti.

 

Huhtikuu

Peruuntuu.

Jäsenilta tiistaina 28.4.2020 klo 18. Käsittelemme ”Metsän henki”

 –teemaa otsikolla Metsä muistoissamme. Kerromme omista metsäkokemuksistamme, metsäsuhteestamme tai kuulemistamme metsätarinoista. Näkökulman voi valita vapaasti.

 

Toukokuu

Peruuntuu. Siirtyy myöhempään ajankohtaan.

”Metsän henki” saa jatkoa toukokuun kevätretkellä, joka suuntautuu aina niin ihanaan Seitsemiseen, jossa saamme kaikkia aisteja ruokkivan kosketuksen metsään ja metsän puihin. 

 

Heinäkuu

Suunnitelmissa on tehdä yhteinen konserttimatka Sastamala Gregoriana

-tapahtumaan. Sastamala Gregorianaa vietetään 17.-25.7.2020.

 

Muita suunnitelmia mm.:

- kansallispukujen tuuletus Ikaalisten päivänä 5.7.2020

- syksyn ohjelmassa Anna-Liisa Osaran esitys ja mahdollisesti tutustuminen makasiinimuseoon

 

Kalenteria täydennetään tietojen varmistuttua myöhemmin.

___________________________________________________________

 

Vuoden 2019 tapahtumia:

 

Jäsenilta tiistaina 29.1.2019 Jyllin salissa, Jyllintie 3:ssa. Jäsenilta alkaa poikkeuksellisesti jo klo 17.30 kahvi/teetarjoilulla. Illan aiheena on vuoden teema ”Kertoen & kuunnellen – tarinoiden äärellä”. Vierailijana Kalevalaisten Naisten Liiton toiminnanjohtaja Sirpa Huttunen, joka saapuu Helsingistä opastamaan jäsenillan kuulijoita tarinoiden äärelle.

Kalevalaisten Naisten Liitto toimii valtakunnallisessa tarinatapahtumassa suullisen ringin vetäjänä. Tapahtuma toteutetaan osana Unescon yleissopimusta aineettoman maailmanperinnön suojelemisesta. Mukana ringissä on kalevalaisten naisten lisäksi mm. lavarunoilijoita, tarinankertojia sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska Litteratursällskapet i Finland, Runolaulu Akatemia, Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä, Kalevalaseura ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus.

 

Keskiviikkona 6.2.2019 klo 12.00 – 15.00 kansallispukukonsultti Taina Kangas pitää Ikatan tekstiilin suurluokassa, Eino Salmelaisen katu 20, ensimmäisen Ikaalisten kansallispukutarkistukseen liittyvän koulutustilaisuuden, joka käsittelee puvun esikuvia ja kansan juhlapukeutumista esikuvien aikaan. Tulkaapa joukolla kuuntelemaan ja oppimaan!

 

Jäsenilta tiistaina 26.2.2019 klo 18.00 Jyllin salissa. Aiheena tuohen ja muiden luonnonmateriaalien käyttö. Kertojana ja esittelijänä kunniajäsenemme Tuula Eränen.

Kahvitarjoilu ja arpajaiset. Tarjoilumaksu 6,50 euroa.

 

Maaliskuu

Vuosikokous torstaina 28.3.2019 Jyllin salissa klo 18.00. Kahvi/teetarjoilu. Vuosikokouksen jälkeen jäsenilta, jossa saamme kuunnella ja katsella

Lea Jokisen kuvallista esitystä. Lean esitys pohjautuu hiljattain tehtyyn Karjalan-matkaan. Arpajaiset.

 

Huhtikuu

8.4.2019 klo 18.00 kokoonnumme Jyllin saliin valmistamaan luonnonmateriaaleista pienimuotoisia koristeita. Opastajana Aino Mäkinen. Aino on kerännyt valmiiksi koivurisua ja pajuja. Mukaan voi ottaa sidontalankaa, ”nipstongit”, paperinarua ja mieluisia koristeita esim. pääsiäistä ajatellen. Kahvitarjoilu entiseen tapaan. Ilmoittaudu Tainalle!

 

Jäsenilta tiistaina 23.4.2019 klo 18.00 Jyllin salissa. Rauno Nieminen kertoo kalevalaisesta musiikista, soittimista ja kanteleen rakentamisesta. Ilmoittaudu Tainalle! Leena Sällin esitelmä Ikaalisten teistä siirtyy syksyn kalenteriin. Kahvi/teetarjoilu. Tarjoilumaksu 6,50 euroa. Arpajaiset.

 

Toukokuu

Lauantaina 18.5.2019 Tampereen Kalevalaiset Naiset saapuvat vieraaksemme, joten merkitsepä tämä iloinen päivä kalenteriisi. Tapaamme Omalla Tuvalla klo 14.30. Järjestämme kahvitarjoilun ja kuuntelemme Matti Huusarin esityksen, joka varmaankin liittyy Omaan Tupaan ja Vanhaan kauppalaan. Tuula Eränen esittelee vieraille Ikaalisten kirkkoa noin klo 15.30 – 15.45. Esittely kestää puolisen tuntia. Jos kävit jo aiemmin sivuillamme, huomasit nyt retkiohjelman järjestyksen muuttuneen. Tervetuloa tutustumaan Tampereen Kalevalaisiin Naisiin! Ilmoittautumisia ottaa vastaan Taina,  puh. 040 762 4994 tai email humina4@gmail.com

 

Lauantaina 25.5.2019 yhdistyksen kevätretki kohteena pääkaupunkiseutu.

 

Retkiohjelma:

 

Lähtö Ikaalisten torilta klo 7.00

Uspenskin katedraali klo 10.15. Opastus: Helsingin yliopiston tutkijatohtori Hanna Kemppi

Brunssi klo 11.30: ravintola Block by Dylan, Eteläranta 18

Keskuskirjasto Oodi n. klo 12.45

Helsinki Art Museum (HAM) n. klo 13.50

Akseli Gallen-Kallelan ateljeelinna Tarvaspää n. klo 16.00

Lähtö Ikaalisiin n. klo 18.00

 

Retken hinta osallistujamäärästä riippuen 70 – 80 euroa. Retkelle ovat tervetulleita myös ei-jäsenet.

Ilmoittautumiset 3.5.mennessä Tainalle p. 040 762 4994.

Lisäinfoa antavat Hilkka p. 040 775 5651 ja Leena 050 375 9698.

 

Kesäkuu

Järjestämme teatterimatkan Nurmijärven Palojoelle Taaborinvuoren kesäteatteriin 30.6.2019. Siellä esitetään Katriina Honkasen käsikirjoittama, säveltämä ja ohjaama musiikkinäytelmä Rosvot – balladi joutomiehistä. Koreografina on Petri Kauppinen ja musiikista vastaa Tulilintu-orkesteri.

 

Heinäkuu

Suomen vanhin ja kaunein Ikaalisten Puistofilosofia-tapahtuma juhlistaa tänä kesänä 10. vuottaan 23.7. – 27.7. ilmastonmuutosta vastustavalla teemalla. Ikaalisten Kalevalaiset Naiset osallistuvat tähän poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomaan keskustelevaan ja lämminhenkiseen tapahtumaan kahtena päivänä.  24.7. on vuorossa Ikaalinen Foorumi, jossa useat yhdistykset ja yhteisöt esittelevät ilmastotekojaan keskiviikkoisen toripäivän yhteydessä. Kalevalaiset naiset asettuvat kotiseutumuseon viereen ja leikkaavat matonkuteita äideiltä ja isoäideiltä perityn opin mukaisesti. Tilkuista syntyy…? Trumpetit kutsuvat osallistumaan!

 

Puistofilosofiaviikolla 26.7.2019 kalevalaiset naiset tuulettavat kansallispukuja - tuunattuja, tarkistettuja tai tarkistamattomia. Tai kesämekkoja. Kokoonnutaan viltit ja korit kainalossa klo 14 alkaen Turkinpuistoon kuuntelemaan Arno Kotroa.

 

Elokuu

Tervetuloa Tevaniemen toimintakeskuksen Kulttuurikahvilaan 29.8.2019 klo 12.00-14.30, osoite: Luhalahdentie 756. Ikaalisten komearaitainen – kansallispukuperinne ja taito nykypäivään –hanketta esittelee hankevetäjä Helena Pesonen. Komeat hameenhelmat heilahtavat näkyviin, kun Ikaalisten kauniin kansallispuvun tarina ja sen Ikaalinen-Seura ry:n vastuulla oleva tarkistushanke tulevat tutuiksi. Kahvilassa pääsee myös kokeilemaan pirtanauhan kutomista.

 

Kuka tahansa voi tulla kansallispuvussa kahvilaan. Tai tuoda kansallispuvun osan näytille. Ikaalisten kalevalaisia naisia saapuu paikalle myös kansallispuvuissaan. Kulttuurikahvilassa päästään jakamaan kansallispukuihin liittyviä kokemuksia ja muistitietoja.

 

Syyskuu

Jäsenilta tiistaina 24.9.2019 alkaen klo 18.00 Jyllin salissa, Jyllintie  3:ssa. Jäsenemme Titta Osara kuljettaa meidät kuvien, esineiden, kankaiden ja kirjojen ym. avulla kulttuurimatkalle Tyynen valtameren atollisaarille otsikolla ”Purjehdinpa Nonoutille”. Titta Osaralla on kokemusta jopa maailman ympäri purjehtimisesta. Arpajaiset ja kahvi-/teetarjoilu järjestetään entiseen tapaan. Olet lämpimästi tervetullut tähän kiehtovaan kulttuuri-iltaan! Muistathan ilmoittautua ajoissa Tainalle

p. 040 762 4994 tai  email humina4@gmail.com

 

Lokakuu

Jäsenilta tiistaina 22.10.2019 klo 18 Omalla Tuvalla, Teinintie 4-6. Leena Sälli kertoo Ikaalisten teistä. Samalla voidaan tutustua Leenan näyttelyyn, jossa on paljon tieaiheita. Jäsenillassa pidetään entiseen tapaan arpajaiset ja tarjoillaan kahvi/tee herkkuineen hintaan 6,50 euroa. Tervetuloa! Muistathan ilmoittautua ajoissa Tainalle

p. 040 762 4994 tai  email humina4@gmail.com

 

Marraskuu

Jäsenilta tiistaina 19.11.2019 klo 18 Jyllin Kotien Sofia-ravintolan tiloissa, Jyllintie 3:ssa.  Vuoden teema Kertoen & kuunnellen saa nyt jatkoa, kun  kokoonnumme lapsuuden kirjojen ja käsitöiden ääreen. Muistatko, mikä oli sinulle tärkeä lapsuuden tai nuoruuden kirja? Miksi se oli tärkeä? Omistatko sen? Miten löysit sen? Kerro lapsuuden kirjastasi. Samalla valmistuvat kutoen/neuloen tai virkaten omat joululahjat.

Tällä kertaa emme pidä arpajaisia, mutta sen sijaan on mahdollisuus hankkia nostalgista Anni Eräsen talvista taitekorttia, joka sopii hyvin joulukortiksi. Tarjoilut järjestyvät entiseen tapaan. Muistathan ilmoittautua Tainalle mahdollisimman pian:  p. 040 762 4994 tai  email humina4@gmail.com

Tervetuloa! Jäsenillassa voi ilmoittautua jäseneksi!

 

Joulukuu

Joulukuun jäseniltaa vietämme poikkeuksellisesti perjantaina 13.12.2019 Lucian päivän merkeissä Jyllin Kodin Sofia-ravintolan tiloissa alkaen klo 18. Jännityksellä odotamme, kuka on Lucia-neito! Illan ohjelmassa saamme mm. kuulla musiikkia ja runoja. Tarjoilussa jouluisen reseptin mukaan riisipuuroa keiton kera ja kahvia/teetä luciapullan kera hintaan 12 euroa. Arpajaisvoitot paketoimme joulukääröiksi – perhosia vatsanpohjassa availemme niitä lopuksi tai säästämme ne viemisiksi kotiin. Muistathan ilmoittautua Tainalle mahdollisimman pian:  p. 040 762 4994 tai  email humina4@gmail.com

Tervetuloa hyvän mielen tunnelmiin!